מגמת מחשבת ישראל

השאלות הגדולות של החיים
האם יש אלוהים? האם יהדות היא דת או לאום? האם אפשר להבדיל בין חלום לבין מציאות? מי כתב את התנ"ך? מהו "צלם אלוהים"? האם יש קשר בין גוף ונפש? האם יש אמת אחת? האם יש יותר מדרך אחת להיות יהודי?

בכל דור ודור, כל אדם וכל עם שואלים שאלות על העולם שסביבם. השאלות הללו סיקרנו, הפרו ואתגרו את העולם היהודי מאז ומתמיד. הן הצמיחו יצירה ענפה וייחודית של מחשבה יהודית שהתמודדה עם תפיסות עולם משתנות ועם אתגרים מבפנים ומבחוץ, בניסיון למצוא את האיזון בין החידוש למסורת ובין העבר להווה ולעתיד.

פירוט יחידות הלימוד:
70% הערכה פנימית של בית הספר
30% הערכה חיצונית

כיתה י' (הערכה פנימית):
בחרת בחיים ערך חיי אדם בתרבות היהודית.
(יחידת לימוד ופרויקט שנתי)

כיתה י"א (הערכה חיצונית):
שמונה פרקים לרמב"ם דמותו של האדם ותפקידו בעולם כבעל בחירה חופשית. (יחידת לימוד ופרויקט -שנתי)

כיתה י"ב (הערכה פנימית):
משבר האמונה בעת החדשה הרקע ההגותי לתופעת החילון וההשכלה ודרכי ההתמודדות של העולם–היהודי (יחידת לימוד)

*טיול מגמה לגליל ב-י"א ו-י"ב על היחסים בין האדם לבין המרחב בארץ ישראל לאורך הדורות.

התלמידים במגמה:
אוהבי טקסט ושפה, סקרניים ובעלי דעות ועמדות מגוונות, נהנים מדיונים ערכיים מוסריים ומוכנים להתייחס לאוצרות הרוח של העם היהודי כמקורות השראה רלוונטיים לחייהם. תלמידים שאוהבים להשמיע את דעותיהם ולשמוע את דעות חבריהם תוך דיון מעמיק בערכים המכתיבים את אורחות חיינו כיחיד וכחברה.

דרכי הוראה:
דרכי ההוראה במקצוע מגוונות ומותאמות אישית לכל קבוצה. הן כוללות: קריאה וניתוח טקסטים וכן עבודה פרשנית, תוך נתינת ביטוי יצירתי לתובנות חדשות של התלמידים. תכנון, חשיבה וביצוע של פרויקטים אישיים של התלמידים, פיתוח יכולות דיון והצגת טיעונים בכתב ובעל פה. כמו כן לאורך שנות הלימוד במגמה מתקיימות פעילויות לימודיות מיוחדות כגון סיורים וטיולים, צפייה בהצגות ובסרטים, מפגשים עם דמויות שונות וערבי לימוד משותפים.

האם אנחנו צריכים חוקים כדי לבחור נכון? האם הארץ שייכת לנו? האם חייו של אדם אחד שווים יותר מחייו של אדם אחר? מיהו אדם מוסרי? האם הכסף מניע את העולם? האם יש לאדם בחירה חופשית? האם חשוב לשמר את המסורת היהודית?