ביולוגיה- כי ביולוגיה זה החיים
ביולוגיה הינו תחום מדעי העוסק בעבר ובעתיד של כל החיים בכדור הארץ (ואם יש חיים גם על כוכבי לכת אחרים – גם שלהם). מנגיף הקורונה על טיפת הרוק הזעירה ביותר ועד לווייתני הענק במעמקי האוקיינוס, משיערה הג'ינג'י של המלכה אליזבת' הראשונה ועד אליך ממש – כולנו כתובים בספר הגנים. אם רק נדע לקרוא ולכתוב בו, נדע גם לתקן את כל השגיאות הגנטיות שגורמות לחיים לסבול. ברפואה, בחקלאות, בהייטק, באיכות הסביבה או באבטחת מזון, ביולוגיה היא גם מוצא החיים וגם ההבטחה הגדולה שלנו לפלא הזה.



למה ביולוגיה?
לימודי הביולוגיה מאפשרים לראות את החוקיות, הניגודים והיופי של העולם הסובב אותנו ועשוי להכשיר את הלומד לחיות בתבונה, לשמור על סביבתו, ליהנות ממנה ולתרום להמשך קיומה. ההתקדמות וההישגים הגדולים בביולוגיה במחצית השנייה של המאה ה20- ועם תחילת המאה ה,21- מעמידים בפנינו דילמות רפואיות, סביבתיות ומוסריות שראוי שכל אזרח ייחשף אליהן במאה ה.21- לפיכך, הבנה וידע בתחום הביולוגיה חייבים להיות חלק בלתי נפרד מנכסיו הרוחניים של כל אדם משכיל בעת הזאת.
מה מייחד את לימודי הביולוגיה?
מקצוע המתעדכן כל הזמן בחידושי המחקר. תכנית הלימודים מגוונת ועשירה והיא משלבת רכישת ידע תיאורטי עם התנסות בעבודת מחקר במעבדה, במעבדה הממוחשבת ובשדה.
מה נלמד?
שלושת נושאי הליבה: גוף האדם – נלמד על מבנה ותפקוד המערכות בגופנו, התא – נלמד על תהליכי החיים המתקיימים ביחידת החיים הקטנה ביותר, אקולוגיה – נלמד על תהלי כים המתרחשים בסביבה שלנו. בנוסף נעמיק לתוך אחד מנושאי ההרחבה – חיידקים ונגיפים בגוף האדם, בקרה על ביטוי גנים והנדסה גנטית, פיזיולוגיה השוואתית. נשים דגש בלמידה על רכישת מיומנויות חקר בעזרת עבודה במעבדה, בשדה ובקריאת מאמרי מחקר מדעיים.
כיצד נלמד?
הלמידה מגוונת – שיעורים עיוניים בכיתה, שיעורים מעשיים במעבדה (ביצוע ניסויים), עיבוד נתונים במחשב, צפייה בסרטים, קריאת מאמרים מדעיים, יציאה לסיורים בשטח ומיומנויות של כתיבת עבודת חקר ברמה אקדמית.
מי מתאים ללימודי המגמה?
תלמידים שנהנו בשיעורי המדעים בחטיבת הביניים ועמדו בדרישות המקצוע. אוהבי טבע, אוהבי רפואה ונפלאות גוף האדם. תלמידים שמוכנים להשקיע מזמנם וממרצם כדי להגיע לעומק הדברים ומוכנים לעמוד במשימות הרבות שמציבה המגמה.
מבנה בחינת הבגרות (5 יחידות לימוד):
55% תוכנית לימודים עיונית – בחינה בכתב/ מתוקשבת על נושאי הליבה וההרחבה. 15% תוכנית לימודים מעשית -בחינת מעבדה – ביצוע ניסוי והתייחסות לממצאיו בהקשר לתכנים העיוניים שנלמדו. 30%
עבודת ביוחקר – ביצוע עבודת חקר קבוצתית, כתיבת עבודת חקר על פי קריטריונים אקדמיים ובחינה בעל פה.
